Meer inzicht in religieuze gebouwen met linked data BRT

Wat zijn de mogelijkheden met de enorme hoeveelheid data die het Kadaster heeft? Ons Data Science Team laat met een voorbeeld zien wat er kan. Ze zoomen in op de religieuze gebouwen in ons land. Hoe haal je daarvoor de nodige data uit de Basisregistratie Topografie (BRT) naar boven? En hoe presenteer je die informatie overzichtelijk?

Welke gegevens staan in de BRT?

De BRT bestaat uit digitale topografische bestanden op verschillende schaalniveaus. Zowel de opgemaakte kaarten als de objectgerichte bestanden zijn beschikbaar als open data. De BRT kent verschillende objectklassen, zoals gebouwen. Dit kunnen ook gebouwen met een religieuze functie zijn. Of als dat niet meer zo is: welke functie ze nu hebben. Daarnaast staat geregistreerd bij welke religie ze horen en natuurlijk ook waar het gebouw zich bevindt.

Gegevens combineren met BAG

Data uit de BRT is te combineren met andere basisregistraties, zoals de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Hierin staat bijvoorbeeld de hoogte. Zo kunt u de gegevens aanvullen met bijvoorbeeld gebouwgegevens.

Hoe presenteer je deze gegevens?

Al deze informatie is overzichtelijk te presenteren in interactieve kaarten of een treemap. Waar bevinden zich alle kerken en moskeeën in het land? Welke (sub)stromingen zijn groot als je kijkt naar het aantal religieuze gebouwen?

Met deze zogeheten story’s maken we data inzichtelijk en begrijpelijk. Gebruikers kunnen eenvoudig de achterliggende code aanpassen. Zo zien zij hoe wij de data bevragen, en kunnen deze bevraging hergebruiken of aanpassen. Elke keer dat iemand de data story opent, wordt het verhaal opnieuw geladen op basis van de meeste beschikbare data.

Bekijk de data zelf!

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van BRT? Lees dan verder voor het uitgebreide voorbeeld met interactieve kaarten en een treemap op de pagina Religieuze gebouwen op labs.kadaster.nl.

Of ga aan de slag!

Ga zelf aan de slag met het aanpassen van de code achter de datastory en maak eigen selecties op de data. De resultaten worden direct op de kaart gevisualiseerd.

Meer informatie

  • Wilt u meer weten informatie over de BRT? Kijk dan op de pagina BRT op Kadaster.nl.
  • Wilt u direct gebruikmaken van de data uit de BRT en deze downloaden of bekijken in een viewer? Bekijk dan de betrouwbare en actuele data op PDOK.nl.