Varen in het buitenland

Gaat u varen in het buitenland? Dan is het handig om een zeebrief aan te vragen. Dit is het officiële bewijs dat u eigenaar bent van uw boot of schip. En dat het de Nederlandse nationaliteit heeft. 

Stappenplan voor het aanvragen van een zeebrief

Het aanvragen van een zeebrief gaat zo: 

1. Aanmelden bij ILT

U meldt eerst uw schip aan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). U ontvangt daar een uniek identificatienummer: het NSI-nummer. Meer informatie hierover leest u op de website van ILT

2. Nationaliteitstoets aanvragen bij het Kadaster

Met het NSI-nummer vraagt u bij ons een nationaliteitstoets aan. Wij beoordelen dan of uw schip aan de voorwaarden voldoet om onder Nederlandse vlag te varen. Als dat zo is, krijgt u een Mededeling nationaliteit. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Nationaliteitstoets zeeschip

3. Teboekstelling aanvragen bij het Kadaster

Nu kunt u uw schip te boek laten stellen. Dan leggen we in onze registers vast dat het uw eigendom is. Wij brengen dan ook een brandmerk aan op uw schip. U leest hierover verder op de pagina Boot registeren: teboekstelling schip.

4. Inschrijving bij ILT

Wij geven aan ILT door dat het zeeschip te boek gesteld is en een brandmerk heeft. Zij laten u dan weten wanneer u de zeebrief aan kunt vragen. Wanneer u de aanvraag gedaan hebt, schrijven zij u in het vlagregister in en sturen ze u de zeebrief. Dan is de zeeregistratie afgerond.

De voordelen van een zeebrief

Een zeebrief is niet verplicht voor pleziervaartuigen. Toch is het handig om er een aan te vragen als u internationaal gaat varen. Het meenemen van een zeebrief heeft veel voordelen.

  • U hebt bewijs dat het schip uw eigendom is. 
  • U hebt bewijs dat uw schip Nederlands is en u mag de Nederlandse vlag voeren. 
  • Uw schip valt onder de Nederlandse wetgeving en bescherming. 
  • De zeebrief wordt geaccepteerd in internationale havens. 

De zeebrief blijft geldig zolang het schip uw eigendom is. 

Meer informatie

Vraag en antwoord

Wanneer u uw schip onder Nederlandse vlag wilt laten varen, kunt u een aanvraag Teboekstelling schip indienen bij het Kadaster. U zult ook worden geregistreerd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze overheidsinstantie bepaalt wie de Nederlandse vlag mag voeren en verstrekt, na afronding van de registratie bij het Kadaster, de zeebrief .

Het Kadaster en ILT werken samen. Wanneer u eigenaar bent van een pleziervaartschip met een lengte korter dan 24 meter, dan loopt de aanvraag voor de nationaliteitsverklaring en de zeebrief via het Kadaster. Wij sturen deze aanvraag voor u door naar de ILT.

Procedure teboekstelling en zeebrief

  • Nadat de benodigde documenten zijn ontvangen en gecontroleerd, vraagt het Kadaster bij de ILT de nationaliteitsverklaring aan.
  • Met de nationaliteitsverklaring geeft de ILT aan het Kadaster toestemming om een eigenaar te registreren in de Nederlandse zeeregistratie.
  • Wanneer het Kadaster deze nationaliteitsverklaring heeft ontvangen, wordt het schip door het Kadaster teboekgesteld.
  • Hierna neemt de inspecteur van het Kadaster contact met u op om het schip te inspecteren, te meten en te brandmerken.
  • Nadat dit is gebeurd, geeft ILT u de zeebrief af.

Als uw boot of schip in Nederland ligt, betaalt u € 630,- voor de registratie. Daarvoor inspecteert een inspecteur van het Kadaster het schip en brengt een brandmerk aan. De kosten voor een nationaliteitsverklaring en een zeebrief komen daar nog bij. Deze worden aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Wat de bijkomende kosten hiervoor zijn, leest u op de website van de ILT

Als uw boot of schip in het buitenland ligt, betaalt u € 630,- voor de registratie. Naast de kosten voor de teboekstelling brengen wij u de reis- en verblijfskosten van de inspecteur in rekening. De uren van de inspecteur berekenen wij niet aan u door. Een offerte voor de inspectie en het aanbrengen van het brandmerk vraagt u aan bij de klantenservice Schepen via ons contactformulier.

De kosten voor een nationaliteitsverklaring en een zeebrief komen daar nog bij. Deze worden aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Wat de bijkomende kosten hiervoor zijn, leest u op de website van de ILT

Nee, iedere aanvraag voor registratie van een boot of schip in het buitenland wordt afzonderlijk behandeld en in rekening gebracht.

U ontvangt een definitieve zeebrief wanneer de registratie is afgerond. Dan heeft inspecteur het schip geïnspecteerd en een brandmerk aangebracht. Als uw schip in Nederland ligt, kan dit op korte termijn.

Nee, uw aanwezigheid is hierbij niet noodzakelijk. Iemand anders mag namens u de inspecteur ook de weg wijzen. Het schip moet wel toegankelijk zijn om de kenmerken van het schip, zoals het motornummer, te kunnen controleren.

Nee, dat is niet mogelijk. U moet de originele bewijsstukken opsturen. Dat kan uitsluitend per post naar het volgende adres:

Scheepsregistratie
Postbus 8718
3009 AS Rotterdam

Nee, dat is niet mogelijk. Voor registratie van een boot of schip is een origineel eigendomsbewijs nodig. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een originele Bill of Sale, of een koopovereenkomst inclusief een betalingsbewijs of de originele bijlbrief.

Nee, een doorgehaald brandmerk kan niet opnieuw worden gebruikt.

Nee, dat is niet mogelijk. Wilt u hier meer over weten? Bel met de klantenservice Schepen. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 183 40 63. Of stel uw vraag via het contactformulier.

Bel met de klantenservice Schepen. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 183 40 63. Of stel uw vraag via het contactformulier

Handige link

ILT: meer over regels, certificaten en vaarbewijzen

Op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) leest u meer over regels, certificaten en vaarbewijzen.