Informatie Rijksoverheid over gemeentelijke herindelingen
Lees meer over gemeentelijke herindelingen op de website van de Rijksoverheid.
Het Kadaster registreert alleen de veranderingen van betrokken percelen. Het heeft geen rol bij het tot stand komen en de uitvoering van gemeentelijk herindelingen.
De 'oude' gemeenten verdwijnt. De 'nieuwe' gemeente ontstaat. Onze accountmanager neemt contact op met de nieuwe gemeente. Voor eigenaren van percelen verandert er niets.
Bij deze vorm van herindeling worden 2 of meer bestaande gemeenten samengevoegd. Ze gaan samen tot een gemeente met een nieuwe naam. Of de gemeenten gaan op in een andere gemeente waarvan de naam onveranderd blijft.
De kleinste hoeveelheid percelen die overgaan naar een andere gemeente wordt door het Kadaster vernummerd. Eigenaren van percelen krijgen bericht van de vernummering.
Bij deze vorm van herindeling houdt een bestaande gemeente op te bestaan en gaan de percelen naar 2 andere gemeenten.
De betrokken percelen worden door het Kadaster gesplitst en vernummerd. Deze splitsingen worden voor 1 januari gedaan. De (beide) nieuwe percelen krijgen op dat moment nog een nieuw nummer in de bestaande gemeente. Eigenaren van percelen krijgen bericht van de splitsing en de vernummering.
Bij deze vorm van herindeling gaan per 1 januari een aantal van de nieuw gevormde percelen over naar de nieuwe gemeente waarbij zij dan vernummerd worden.
De percelen die overgaan worden vernummerd door het Kadaster. Eigenaren van percelen krijgen bericht van de vernummering.
Bij deze vorm van herindeling gaat een aantal percelen van een bestaande gemeente over naar een andere, aanliggende bestaande gemeente.
Vul het Contactformulier Gemeentelijke Herindeling in en een van onze accountmanagers neemt contact met u op.
Lees meer over gemeentelijke herindelingen op de website van de Rijksoverheid.
Bekijk een overzicht van de gemeentelijke herindelingen in 2019 op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek.